Minu lähikondsed teavad, et olen hoidunud pikka aega nisujahutoodetest. Tegelikult ka kõikidest teistest gluteeni sisaldavatest söögiainetest, mis sisaldavad otra, kaerahelbeid ja rukist. Patustan vaid Rehe vormi- ja põrandaleivaga, kus tootekirjelduses ei ole märgitud gluteeni (NB! Rehe koorikleib sisaldab aga gluteeni!). Vaadake oma leivakapid üle ja lugege erinevate leibade, sh. ka rukkileibade koostist- enamik sisaldavad esiteks nisujahu ja nagu sellest veel vähe oleks, siis eraldi veel gluteeni. Osa on aga sellised, mis sisaldavad küll vaid 100% rukkijahu, kuid siiski gluteeni ka!
Kirjutan, et pikka aega, sest ma tõesti ei mäleta, mis hetkel ma enam ei libastunud mõne ahvatleva koogitüki või pannkoogiga. Aga minu teadlikku hoidumist gluteenist võib mõõta juba ligi kahe aastaga.
Ja kui algul tundub, et kui nisu ja teisi teravilju vältida, siis ei saagi midagi süüa, siis tuleb appi see Maire Vesingi kokaraamat: “Gluteenivabad toidud” (kliki raamatu pildile, sealt saad lingile, kust saab selle raamatu osta), mis on meie pere köögiriiulis juba üle poole aasta kindlasti.
Paljud siiski küsivad, et mis see gluteen siis mulle teeb? Esimene asi muidugi- ajab paksuks. Ajab nagu saiataigna kerkima- olete ju küll näinud sellist kausi servast üleajavat tainast. Hoiad küll silma peal, et üle ei kerkiks, aga nii kui ta veidikeseks omapead jätad, on ta salamisi üle ääre. Niisamuti on ka peki puusadele ja kõhule tekkimisega- mõtled, et jälgid kaalu, kuid kui korraks end unustad, siis on tasapisi pekk kohal! Mis aga gluteeni vältides nagu võluväel ära kaob, on tselluliit! See on tõeline boonus :)
Teine ja väga tähtis asi on see kerge tunne, mida gluteenivältija oma kõhus ja peas tunneb. Tunnistan, et nagu mingi filter oleks vahelt ära võetud- energiat ja hakkamist on poole rohkem, vaim püsib värske ja mõte on terav. Kes mind endisest ajast teavad, siis need mäletavad minu peavalusid, mis võisid mind paariks päevaks rivist välja viia. Arstil ma nende peavaludega ei käinud, aga migreenimõõdu andsid nad küll välja. Praegu ei mäleta ma enam, millal mul pea valutas (va. eelmise õhtu kargest valgest veinist või rieslingust kerge hommikune pakitsus peas).
Teemaalusel kirjandusel pilku peal hoides olen ka seda infot kogunud, et vanuse veelgi kasvades teeb gluteenivalk palju paha ka südameveresoonkonnale, vererõhule jne… Selle kohta ei ole ma aga eriti üldse mitte kompetentne kirjutama, aga kellel huvi, uurige edasi. Oma emale ja tädile olen neid artikleid edasi saatnud. Loe üht artiklit, kus kogu lugu on teaduslikult kokku võetud- SIIT!
Rõõmu teeb see, et terve meie pere sööb minu tõttu “puhtaid” toite. Saia me koju enam ei osta, kapis pole grammigi nisujahu. Selle asemel on riisi- ja maisijahu, kartuli- ja maisitärklis ning gluteenivaba jahu. Lisaks ka vastavad pastad, kaerahelbed ja hommikuhelbed. Kõike on poest saada.
Lisaks ei osta me enam ka poolfabrikaate- ei lihapalle toorjuusttäidesega (nämm), ei purgisuppe kiireks ajaks, ei kastmeid ega erinevaid maitseainesegusid- teeme toidu kodus ise valmis ja maitsestame soola, pipra ja maitsetaimedega. Ei mingeid lõhna- ja säilitusaineid, ei mingisuguseid kastmepaksendajaid. Sest need käituvad mu organismis, samamoodi, kui gluteen.
Väljas söömisega on tõesti häda- iial ei tea, kuidas söök on valmistatud ja aeg- ajalt täheldan peale väljas söömisi ikkagi pundumist ja rasket tunnet kõhus.
Siis küsitakse ka seda, et kuidas ennem mind gluteen ei vaevanud. Ma ei ole oma “probleemiga” kusagil arsti juures käinud, kuid nii palju, kui olen lugenud, siis mingis vanuses lõpevad kõhus otsa ühed ensüümid, mis aitavad lagundada nisujahus sisalduvat gluteenivalku. Ju siis minu ensüümid said otsa ja see valk jäi mulle sisse- tekitades liigseid gaasi- ja õhumulle, mis ainult ei täitnud mu soolestikku vaid imbusid läbi sooleseinte ka verre- sellest siis pidev väsimus ja peavalud.
Ma ei hakanud siia ühtegi linki lisama, sest viimasel ajal on veeb täis ka eestikeelseid artikleid tervislikust toitumisest, sh. ka gluteenivältijatele. Kõige paremini ehk võtab asja kokku Paleo dieedi kodulehelt gluteenitalumatuse atrikkel.
Head guugeldamist ning gluteenivaba eluga katsetamist!
PS. Veel üks heategu teie tervisele oleks kasutada VAID oliivõli- nii praadimiseks, küpsetamiseks kui ka salatites. Meie järgmine etapp on keiju margariini väljavahetamine taluvõi vastu.